Vastgoedmarkt Ontbijtsessie op 12 juni

12 april 2018

Vastgoedmarkt Ontbijtsessie op 12 juni
Anna Hutten

De volgende Vastgoedmarkt Ontbijtsessie op 12 juni staat in het teken van last mile logistics

De volgende Vastgoedmarkt Ontbijtsessie op 12 juni staat in het teken van last mile logistics. Dankzij de exponentiële groei van e-commerce is er een vastgoedbehoefte van 100.000-en vierkante meters aan logistieke centra aan de randen van grote steden.

Ontbijtsessie in teken van last mile logistics
last mile logistics

E-commerce is al de grootste drijver achter de groei van de logistieke vastgoedmarkt. Retailers en webwinkelplatforms als Bol.com, Coolblue, VidaXL en Inditex laten in Nederland vele e-fulfilment centra bouwen tot wel 100.000 m2 en groter. Nu verschuift de aandacht naar last mile/urban logistics; distributiecentra aan de stadsranden vanwaar producten binnen 30 minuten bij de klant geleverd kunnen worden.

Volgens institutionele vastgoedbeleggers Aberdeen Standard Investments en DWS (voorheen Deutsche Asset Management) wordt dit de komende jaren de grootste groeimarkt. Oorzaak is de groei van de online verkopen in Europa met naar verwachting 94 procent tot 2021 en met 69 procent van de pakketbezorgingen. Consumenten willen hun producten niet alleen sneller maar ook duurzamer geleverd krijgen.

In Europese metropolen als Londen en Berlijn is al ruim 1 miljoen vierkante meter aan urban logistics gerealiseerd. De nieuwe logistieke vastgoedbehoefte in deze en andere Europese steden waaronder Amsterdam is een veelvoud daarvan. Zo opent Picnic steeds meer urban logistic centres in Nederland van waaruit elektrische wagentjes boodschappen afleveren aan consumenten.

Een van de sprekers op de ontbijtsessie is Jeroen van de Kraats, medeoprichter van CityHub. CityHub exploiteert logistieke centra aan de randen van steden van waaruit klanten en opdrachtgevers met elektrische voertuigen worden beleverd. Nike heeft bijvoorbeeld 300 m2 opslagruimte bij CityHub ondergebracht. Daardoor kwam extra winkelruimte vrij in de Amsterdamse winkel van Nike van 1.000 m2. De omzet in deze winkel ging vervolgens met 30 procent omhoog.

Een andere spreker is Sven Bertens, head of Research & Strategy van vastgoedadviseur JLL. Bertens zal de laatste cijfers en trends over de urban logistics markt met de aanwezigen delen. Debatleider is Evert Castelein, fondsmanager bij Aberdeen Standard Investments. Als lead manager van het nieuwe beursgenoteerde fonds Aberdeen Standard European Logistics Income investeert hij dit jaar ruim 300 miljoen euro in de best gelegen distributiecentra. Last mile/urban logistiek heeft daarbij zijn voorkeur.

De ontbijtsessie vindt wederom plaats aan Parnassusweg 727 in Amsterdam in het Atriumgebouw waar JLL zijn hoofdkantoor heeft. Het evenement vangt aan om 8.00 uur. Gastheer en participant JLL biedt alle aanwezigen een ontbijt aan. Het inhoudelijke programma begint om 8.30 uur en eindigt om 10.30 uur. Tot 11.00 uur is er dan de mogelijkheid om na te praten en te netwerken. Wie deze ontbijtsessie wil bijwonen, kan zich hier inschrijven.