Gezonde vitale buitenstad voor Twente

7 mei 2018

Gezonde vitale buitenstad voor Twente
Anna Hutten

Streven naar een gezonde vitale buitenstad voor de regio Twente

door Tessa Vosjan, Beleidsadviseur INretail

In Hengelo heeft een immense bouwmarkt met de naam Bauhaus de deuren geopend van bijna 15.000 vierkante meter. Door het formaat is het eigenlijk een veelheid aan winkels onder één dak dat je als een verkapt winkelcentrum kunt zien. Met alleen schroeven en spaanplaat wordt de omzet niet gehaald. Fietsen, kleding, lampen, er is maar weinig dat er niet verkocht wordt, of als actieproduct de bezoekersaantallen moet trekken. 

 

Waar is de balans

Het bizarre is dat ook Almelo en Enschede plannen hebben voor een mega bouwmarkt. Beide hadden ze vorig jaar het vizier op de komst van een Hornbach gericht. De grote vraag die menig ondernemer zich afvraagt is: Zorgt dit voor Vitale Buitenstad ofwel winkelstructuur die in balans is en die bij de regio past?

 

Waarom meer meters

Uit de kwantitatieve DPO-analyse van Seinpost blijkt dat in de regio Twente na de komst van de grootschalige bouw- en tuinmarkt Bauhaus voor deze brede markt een overschot is ontstaan van 18.660 m2 wvo in 2017 (-19% van het haalbare aanbod). Bij toevoeging van twee Hornbachs groeit het overschot naar 33.555 m2 wvo in 2027 (-33% van het haalbare aanbod). Alleen bij een omzetnorm per m2 wvo van 10% lager is er in 2027 ruimte voor één grootschalige bouw- en tuinmarkt. Dat is de bestaande Bauhaus. Bij twee Hornbachs erbij ontstaat een overschot van 18% ofwel 20.888 m2 wvo. In de branche Tuincentra is helemaal geen marktruimte te berekenen. Daar is al sprake van een ruim overschot van rond de 23.000 m2 wvo en dat wordt straks met twee tuinmarkten erbij 24.500 m2 wvo. Waarom zou het nodig zijn meer winkelmeters te creëren in een regio waar de bestaande winkelgebieden nu al onder druk staan?

 

Gebrek aan regionale afstemming

Het lijkt er op dat iedere gemeente een jaar geleden voor zijn eigen belang ging. Reden om samen met de Alliantie Twente de provincie Overijssel als gemeenten er op te wijzen dat het van groot belang is om dergelijke initiatieven regionaal af te stemmen.

Het resultaat van alle acties mag er zijn:

  • Overijssel heeft inmiddels onafhankelijk onderzoek naar de ontwikkelingen in de regio Twente laten doen.
  • De gemeente Enschede besloot om in het belang van de regio af te zien van de komst van een Hornbach
  • De gemeente Almelo organiseert op 23 mei een informatieavond met de buurgemeenten over haar Hornbach plannen.

 

Ruimer bestemmingsplan

Naast de bouwmarktontwikkelingen heeft de woonboulevard van Almelo plannen om de bestemming te verbreden en meer branches toe te staan. De vraag die bij ondernemers te boven schiet wat betekent dit voor de totale regionale winkelstructuur. Dat is een groot risico, omdat er dan ook hele andere grote winkels kunnen neerstrijken. Dan zouden woonboulevard en binnenstad concurrenten kunnen worden van elkaar. Een van de vraagstukken die het onderzoek over de Vitale Binnenstad ook bezig houdt. Voor de regio Twente is het van groot belang dat ze dergelijke ontwikkelingen regionaal goed gaan afstemmen, immers Hengelo heeft ook al een Retail Park